psychotherapeut-haarlem

Praktijk voor Psychoanalyse

Een psychoanalytische behandeling bestaat uit regelmatige gesprekken met een therapeut, waarin de aandacht gefocust is op de eigen binnenwereld en hoe deze zich verhoudt tot je relaties met anderen en de wereld waarin je leeft. 

Door te zeggen wat er in je opkomt, en de reacties daarop van de therapeut, kan er een proces op gang komen wat emotionele ontwikkeling mogelijk maakt. Vaak komen klachten voort uit eerder ontstane stagnaties in de persoonlijke ontwikkeling. Jezelf analyseren of het opvolgen van adviezen van anderen opvolgen helpt vaak niet genoeg om de problemen op te lossen. Gestagneerde ontwikkeling kan meestal pas weer op gang gebracht worden d.m.v. het verkrijgen van nieuwe zelfinzichten. Deze worden in een psychoanalyse geleidelijk aan gevormd in samenspraak met de therapeut. 

De werkzaamheid van psychoanalytische therapieën is gebaseerd op het steeds beter gaan begrijpen van je eigen innerlijke wereld, en hoe deze vorm krijgt in relatie tot anderen. Wanneer dit door de therapie op gang komt, ontstaat er meer innerlijke beweging wat leidt tot verdieping van het contact met eigen gevoelens, en relaties met anderen.